Uit onderzoek blijft dat we tot 90% van onze tijd binnen zitten. Hierdoor missen we een hoop natuurlijk licht. Het effect van daglicht op onze slaap en productiviteit is groot. Voor een goede nachtrust hebben we overdag voldoende daglicht nodig en ’s nachts voldoende duisternis. Een aantal mogelijke gevolgen van slecht slapen zijn depressies, diabetes, hartziekten en gewichtstoename. Andere bijwerkingen die samenhangen met slecht slapen zijn onder andere een hoger risico op ongelukken op het werk, verminderde concentratie, neerslachtigheid en moeite om beslissingen te nemen.

Meer daglicht tijdens deze donkere dagen? Zo doe je dat:
- Help jouw bioritme Ons lichaam kan alleen synchroniseren met het zogenaamde 24-uurs bioritme van ‘slaap, werk, prestaties’ door de juiste blootstelling aan daglicht en duisternis. Jongvolwassenen hebben een vertraagde biologische klok waardoor ze het moeilijk vinden om ’s ochtends op te staan. Zorg met name voor hen, indien mogelijk voor een slaapkamer oostwaarts richting de ochtendzon. Kies daarnaast in de slaapkamer voor gordijnen die ’s nachts zoveel mogelijk licht tegenhouden.
- Maak een ommetje Probeer naar buiten te gaan als je de kans hebt. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat blootstelling aan twee uur daglicht per dag een grote stimulans is voor ons mentale welzijn.
- Verlicht je huis en werkplek met zoveel mogelijk daglicht. Probeer daglicht als primaire lichtbron te gebruiken en het aan te vullen met kunstlicht wanneer dat nodig is. Verplaats bijvoorbeeld de eettafel of je bureau dichter naar het raam toe.
Deel dit met je vrienden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Gerelateerde berichten
6 video’s: hoe creëer ik een gezond binnenklimaat?
Jij kunt zelf veel doen om een gezond binnenklimaat te creëren, maar waar begin je? Er zijn tal van tips en mogelijkheden om kleine én…
Veroorzakers ongezonde binnenlucht
De grootste veroorzakers voor ongezonde binnenlucht zijn altijd en overal aanwezig. Door de aanwezigheid van een of meerdere van deze veroorzakers kun je last krijgen…
6 feiten over binnenlucht
De aanwezigheid van lucht is vanzelfsprekend. Het is er altijd en overal. We kunnen eigenlijk niet zonder, maar ben jij je ook bewust van de…
Wat is binnenlucht?
De aanwezigheid van lucht is vanzelfsprekend. Het is er altijd en overal. We kunnen eigenlijk niet zonder, maar ben jij je ook bewust van de…