
Door eens extra te kijken naar de luchtkwaliteit in je huis bijvoorbeeld.
‘Verse’ lucht naar binnen halen en ‘gebruikte’ binnenlucht (met een hoger CO2-gehalte) naar buiten afvoeren, dat is heel simpel gezegd het principe van ventileren. Daarmee voorkom je dat hinderlijke en schadelijke stoffen in je woning blijven hangen. Ventilatie zorgt bovendien voor de afvoer van vocht in je huis, afvalstoffen die jouw lichaam produceert en emissies die afkomstig zijn van bijvoorbeeld huisdieren en materialen (bijvoorbeeld vloerbedekking) in je woning.
Normaal gesproken zijn we overdag niet veel thuis: mensen gaan naar kantoor en kinderen gaan naar school. Dat is nu wel even anders. De uitstoot van CO2 in je woning is vele malen hoger dan normaal en dat betekent dat je ook vaker moet ventileren. Doe je dat niet of onvoldoende, dan kun je gezondheidsklachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of irritatie van je slijmvliezen. In elk huis zitten ventilatiesystemen, maar die worden na verloop van tijd vies. Smerige ventilatiesystemen worden zelf ook een vervuiler in je huis, terwijl ze juist het omgekeerde moeten doen. Ongemerkt is je tijdelijke werkplek in huis misschien wel een stuk minder fris dan jij denkt.
We geven je graag wat tips voor thuis:
-
Ventileer extra in je huis
De kwaliteit van binnenlucht heeft veel invloed op onze productiviteit en gezondheid. Ventileer dus extra om werken en leren voor iedereen in huis zo optimaal mogelijk te maken. Zet de schakelaar van het ventilatiesysteem een standje hoger als deze in de woning aanwezig is. Heb je geen ventilatiesysteem in huis, zet dan in de kamers waar je veel bent 3 keer per dag 5 minuten je ramen open om te luchten. En zet ’s avonds even je ramen en deuren beneden open en vergeet je dakramen op zolder niet. Zo trekt de vochtige, warme lucht via het dakraam naar buiten en ververs je eenvoudig de lucht in je hele huis. -
Keep it clean
Volle luchtfilters of vervuilde ventilatieventielen zorgen niet alleen voor een slechte luchtkwaliteit, je installatie moet ook harder werken. Dat kost meer energie, maar een ander nadeel is dat de installaties ook meer geluid gaan maken. Niet prettig als je thuis aan het werk bent. Bedenk ook dat je ná het coronavirus nog een keer alles goed schoonmaakt. Het is sowieso goed om een keer per jaar de ventielen in huis schoon te maken en twee keer per jaar de luchtfilters in je ventilatiesysteem te controleren en eventueel te vervangen. -
Check je ventilatieroosters
Laat je ventilatieroosters altijd openstaan en controleer regelmatig of ze nog goed werken. Het beste is om de roosters minimaal twee keer per jaar schoon te maken. Oude ventilatieroosters kun je vervangen door speciaal ontworpen roosters die minder wind, tocht en geluid afgeven. Woon jij in een ouder huis en ontbreken de ventilatieroosters? Zorg dan dat je ventileert door middel van (klep)raampjes. -
Gebruik je de juiste kookafzuiging
Nog iets om bij stil te staan. Nu alle horeca gesloten is, koken we veel vaker in huis. Gezond koken is meer dan alleen een gezonde maaltijd op tafel zetten. Hoe je kookt, is nét zo belangrijk. Gebruik de juiste kookafzuiging. Tips over gezond koken vind je hier.
Goed ventileren is goed voor je gezondheid. Besteed er wat extra tijd aan. Op onze website vind je onder Wonen en Werken meer informatie en tips over gezonde binnenlucht.
Feit: Onvoldoende frisse luchttoevoer maakt je tot wel 10% minder productief!
Feit: Je bent 3 tot 5% productiever bij voldoende verse luchttoevoer.
Deel dit met je vrienden
Gerelateerde berichten
6 video’s: hoe creëer ik een gezond binnenklimaat?
Jij kunt zelf veel doen om een gezond binnenklimaat te creëren, maar waar begin je? Er zijn tal van tips en mogelijkheden om kleine én…
Veroorzakers ongezonde binnenlucht
De grootste veroorzakers voor ongezonde binnenlucht zijn altijd en overal aanwezig. Door de aanwezigheid van een of meerdere van deze veroorzakers kun je last krijgen…
6 feiten over binnenlucht
De aanwezigheid van lucht is vanzelfsprekend. Het is er altijd en overal. We kunnen eigenlijk niet zonder, maar ben jij je ook bewust van de…
Wat is binnenlucht?
De aanwezigheid van lucht is vanzelfsprekend. Het is er altijd en overal. We kunnen eigenlijk niet zonder, maar ben jij je ook bewust van de…