
Isolatie en ventilatie
Feit: Je bent 3 tot 5% productiever bij voldoende verse luchttoevoer.
Wat je niet ziet
- CO2 Meer mensen in huis betekent ook meer CO2. Een te hoge CO2-concentratie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieverlies en slecht(er) slapen. Die klachten worden veroorzaakt door het feit dat je minder zuurstof in je bloed hebt als je te lang in een ruimte zit met te veel CO2.
- FijnstofAstma, irritatie van ogen, neus en keel, verminderde longfunctie, luchtwegklachten, hart- en vaatziekten. Te veel (ultra)fijnstof in je huis is niet gezond, terwijl je er zelf ook debet aan bent. Wist je bijvoorbeeld dat je door koken op gas meer fijnstof in je woning krijgt dan via de vlakbij gelegen snelweg?
- Micro-organismenJouw huis biedt ook onderdak aan onzichtbare micro-organismen: bacteriën en schimmels waarvan het merendeel onschuldig is en sommige zelfs heel nuttig zijn. Maar niet allemaal, met als gevolg dat ons immuunsysteem ontregeld kan worden.
- Vocht en schimmelsLekker aan het werk naast je dampende wasrek? Liever niet. De kans op astma, met name bij kinderen, wordt hiermee groter. Houd werkplek en wasgoed dus gescheiden en kijk sowieso eens in je huis naar de plekken waar veel vocht zit.
- Vluchtige organische stoffen (VOS)Ook tussen het werk door lekker bezig in je huis? Kast schoongemaakt en in de boenwas gezet? De deuren geverfd? Je bent niet de enige. We hebben nog nooit zoveel geklust en schoongemaakt als nu tijdens de coronacrisis. Maar veel van de producten die je gebruikt, verdampen ook ín je huis. Ventileer extra omdat je anders luchtwegklachten of allergische reacties kunt krijgen.
- TemperatuurOver niets zoveel discussie als de temperatuur in een kantoorgebouw. Voor de een kan het niet warm genoeg, de ander draait de thermostaat liever nog een graadje lager. Nu je thuiswerkt, kun je het gelukkig helemaal zelf bepalen. Bedenk wel dat werken in een ruimte met een verkeerde temperatuur kan leiden tot een lagere productiviteit en comfortklachten. De ideale temperatuur in je woon-/werkkamer ligt tussen de 20 en 22 graden Celsius.
-
Luchtvochtigheid
Blijven jouw ramen lang beslagen als je gekookt of gedoucht hebt? Dan zit er te veel vocht in je huis. Dat kan leiden tot schimmelvorming en we herhalen het nog maar eens: dat is heel ongezond. Een te lage luchtvochtigheid is echter ook niet goed, dan kun je last krijgen van je luchtwegen en je slijmvliezen.

Help, is mijn huis dan zo ongezond?
Misschien wel ja, maar het goede nieuws is dat je er zelf ook veel aan kunt doen. Onthoud eerst het allerbelangrijkste: ventileren, ventileren en nog eens ventileren. En verder?
- Installeer CO2-meters in je huis.
- Check je ventilatiesystemen en kies eventueel voor een krachtiger systeem.
- Maak je ventilatieroosters wat vaker schoon.
- Fijnstof is na ventilatie een van de grootste veroorzakers van een ongezond binnenklimaat. Installeer fijnstofmeters en gebruik fijnstoffilters of HEPA luchtreinigers.
- Check je kookafzuiging: alleen recirculeren is niet voldoende.
- Overweeg over te stappen naar elektrisch koken (inductie).
- Besteed aandacht aan de hygiëne van luchtbehandelingskasten en luchtfiltering.
- Onderzoek eerst de oorzaak van vocht en schimmels en kies daarna voor passende maatregelen. Soms volstaat extra ventileren of meer verwarmen. Raadpleeg bij grotere problemen een gespecialiseerd bedrijf.
- Probeer schoonmaak- en klusmiddelen met veel VOS te vervangen voor alternatieve middelen om je huis en werkplek schoon en fris te houden.
- Maak gebruik van zonwering en investeer in een airconditioning of een beter ventilatiesysteem.
- De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent en dat kun je meten met een hygrometer. Simpele tips die vocht kunnen reduceren zijn er ook. We noemen er twee: deksel op de pan tijdens het koken en de douche drogen na gebruik.
Deel dit met je vrienden
Gerelateerde berichten
6 video’s: hoe creëer ik een gezond binnenklimaat?
Jij kunt zelf veel doen om een gezond binnenklimaat te creëren, maar waar begin je? Er zijn tal van tips en mogelijkheden om kleine én…
Veroorzakers ongezonde binnenlucht
De grootste veroorzakers voor ongezonde binnenlucht zijn altijd en overal aanwezig. Door de aanwezigheid van een of meerdere van deze veroorzakers kun je last krijgen…
6 feiten over binnenlucht
De aanwezigheid van lucht is vanzelfsprekend. Het is er altijd en overal. We kunnen eigenlijk niet zonder, maar ben jij je ook bewust van de…
Wat is binnenlucht?
De aanwezigheid van lucht is vanzelfsprekend. Het is er altijd en overal. We kunnen eigenlijk niet zonder, maar ben jij je ook bewust van de…