We geven allemaal nog steeds massaal gehoor aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. Efficiënt, flexibel, minder reistijd: we zien veel voordelen in het thuiswerken en doen ook ons best om een ergonomische werkplek te creëren. Het verstelbare kantoormeubilair is niet aan te slepen. Mooi, zou je zeggen. Behalve dan dat bijna niemand stilstaat bij het feit dat gezonde binnenlucht óók belangrijk is. Een ongezond binnenklimaat heeft gevolgen voor de prestaties die je levert. Meer dan je denkt. Zeg eens eerlijk: weet jij hoe het met het binnenklimaat in jouw huis gesteld is?
A young happy college female student sitting at the table at home, studying.

Isolatie en ventilatie

Om onze huizen steeds energiezuiniger te krijgen, worden ze steeds beter geïsoleerd. Een lagere energierekening en comfortabel en prettig wonen. Een win-win, toch? Niet helemaal, want er wordt veel te weinig aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat. Ja ventileren, dat weten we dan nog wel. Zeker nu je met meer mensen meer tijd in je huis doorbrengt, zet je hopelijk wat vaker een raam open. Maar heb je weleens nagedacht over de effecten van fijnstof, een verkeerde binnentemperatuur, geluidsoverlast (luister voor de lol eens naar je printer!), vluchtige organische stoffen (VOS), schimmels en vocht? Al deze zaken hebben invloed op het klimaat in je huis en daarmee ook op hoe je presteert. Onthoud: ventileren! Zeker nu je meer thuiswerkt.

Feit: Je bent 3 tot 5% productiever bij voldoende verse luchttoevoer.

Wat je niet ziet

Als je na een paar dagen thuiswerken last van je rug krijgt, zit je waarschijnlijk op een verkeerde stoel en ga je op zoek naar een gezonde bureaustoel die voldoet aan de richtlijnen. Als je een dag wat minder productief bent geweest, zoek je de oorzaak meestal bij jezelf en werk je misschien in de avond nog een paar uurtjes extra om de verloren tijd in te halen. Heb je er weleens bij stilgestaan dat de oorzaak misschien in je huis zit? Dat je je gewoon minder goed kunt concentreren door dingen die je niet ziet? Ongezonde binnenlucht: wat doet dat nou met jou? Veel, maar we vatten het samen:

Help, is mijn huis dan zo ongezond?

Misschien wel ja, maar het goede nieuws is dat je er zelf ook veel aan kunt doen. Onthoud eerst het allerbelangrijkste: ventileren, ventileren en nog eens ventileren. En verder?

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.
Deel dit met je vrienden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten