Gezond eten begint natuurlijk met zoveel mogelijk verse producten die ook nog eens vers bereid worden. Toch is het zo dat de bereiding van een gezonde maaltijd niet altijd even gezond is. Juist het wokken van groenten en het bakken of braden van vlees op hoge temperaturen levert fijnstof op. Daarbij is het type olie ook van invloed. Als de olie tot boven de rooktemperatuur wordt verhit neemt de fijnstof afgifte flink toe.
De fijnstof* die vrijkomt bij het koken is de grootste veroorzaker van gezondheidsrisico’s in woningen. Helaas bestaan er nog geen wettelijke eisen voor de beperking van fijnstof in de binnenlucht van woningen. Uit verkennende metingen door onderzoeksbureau TNO blijkt dat de advieswaarde van de WHO (wereld gezondheidsorganisatie) door het bereiden van maaltijden fors wordt overschreden. Ook de GGD Amsterdam heeft metingen uitgevoerd waaruit blijkt dat fijnstofpieken tijdens het koken ontstaan en dat deze concentratie ongeveer een uur blijft hangen.

Dit kun je zelf doen om de risico’s te beperken:
- Zet de afzuigkap in de hoogste stand
- Laat de afzuigkap na het bereiden van het eten nog minimaal 15 minuten aanstaan
- Ventileer de keuken goed
- Maak gerechten in de oven
- Kook met de deksel op de pan
- Elektrisch koken zorgt voor minder fijnstof in huis
Tip: Zorg in de keuken voor een sterke afzuigkap met minimaal een zuigcapaciteit van 300 m³ per uur en dat de afzuigkap tot over de voorste pannen op het fornuis reikt. Kook anders zoveel mogelijk op de achterste pitten.
Tip: Pannen met een anti-aanbaklaag en een voldoende dikke bodem geven minder fijnstof af.
Deel dit met je vrienden
Gerelateerde berichten
Kook jouw ei fijnstofvrij
Afgelopen jaar aten we gemiddeld 185 eieren per persoon. Het is dan ook een gezonde bron van eiwitten die vele variaties kent. Maar wist je…
Waaraan voldoet een goede afzuigkap?
Hoewel we de geur van versgebakken appeltaart het liefst overal in huis ruiken, moet je voorkomen dat juist de onaangename geur van bijvoorbeeld een aangebakken…
Heerlijk koken ongezonder dan je denkt?
Gezond eten begint natuurlijk met zoveel mogelijk verse producten die ook nog eens vers bereid worden. Toch is het zo dat de bereiding van een…
Hoe bewust gezond kook jij?
Gezond koken wordt vaak gekoppeld aan het bereiden van een gezonde maaltijd. Maar hoe deze maaltijd tot stand komt is nét zo belangrijk. Kook je bijvoorbeeld met…