Afgelopen jaar aten we gemiddeld 185 eieren per persoon. Het is dan ook een gezonde bron van eiwitten die vele variaties kent. Maar wist je dat een ei koken gezonder is dan bakken? Dan heeft te maken met de fijnstof die vrijkomt.

Tip: Pannen met een anti-aanbaklaag en een voldoende dikke bodem geven minder fijnstof af.

Two eggs in the water in a metal pan on the table  top view

Fijnstof

Fijnstof bestaat uit deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer.
Deze deeltjes zijn afkomstig van bijvoorbeeld de industrie, het verkeer en veehouderijen. Maar jijzelf kan ook fijnstof produceren. Onderzoek van TNO -Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek- laat zien dat de belangrijkste bron van fijnstof in woningen wordt gevormd door koken.

De afkorting die voor fijnstof gebruikt wordt is PM, Particulate Matter. Deze afkorting kom je vaak in onderzoeken tegen waar men het onderscheidt met verschillende meeteenheden.

PM10: deeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer
PM2,5: deeltjes zijn kleiner dan 2,5 micrometer
UFP: Ultra fijnstof

Hoe kleiner de fijnstof, hoe schadelijker het is. De deeltjes kunnen namelijk in je longen terechtkomen. Niet alle fijnstof is schadelijk. Fijnstof wat afkomstig is van de zee (zeezout) wordt niet als schadelijk gezien. Het water lost namelijk in je longen op en wordt afgevoerd.

Kortom: fijnstof helemaal voorkomen is lastig en niet nodig, maar er zijn wel kEi leuke weetjes en tips om er bewuster mee om te gaan.

kEi nuttige tips en weetjes:

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen met informatie van TNO, Voedingscentrum en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Lees hier de bijdrage van onderzoeksinstituut TNO over fijnstofproductie tijdens het bereiden van voedsel en het effect hiervan op de binnenlucht.
Deel dit met je vrienden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten