Veelal hoor je in het nieuws over de vervuilde buitenlucht door fijnstof afkomstig van bijvoorbeeld het verkeer, veebedrijven en de industrie. Maar wist je dat jijzelf de veroorzaker bent van een grote hoeveelheid aan fijnstof in huis? Bij het koken of het branden van kaarsen komt bijvoorbeeld fijnstof vrij. Doordat woningen steeds beter geïsoleerd en luchtdicht worden, blijft fijnstof langer in huis hangen dan vroeger. Gelukkig kan je hier zelf veel aan doen! Bijvoorbeeld door je woning goed te ventileren.

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid
In Nederland overlijden mensen dagen tot zelfs maanden eerder door kortdurende blootstelling aan fijnstof. Dit zijn mensen die gevoelig zijn voor infectie, zoals ouderen of mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen. De concentratie aan fijnstof heeft invloed op de omvang van de effecten. Maar ook in lage concentratie is fijnstof schadelijk. Lees hier meer.
Wanneer fijnstof eenmaal binnen is, kan het tot wel zes uur in de woning blijven hangen. Gezien wij 90% van onze tijd binnen de woning doorbrengen, worden we een langdurige tijd blootgesteld aan deze schadelijke stof. Zorg voor een goed ventilatiesysteem en verminder de blootstelling aan fijnstof met goede filters.
Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
Voor woningen met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer is het aan te bevelen om in de woonkamer, keuken en in de slaapkamers mobiele luchtreinigers te plaatsen, bijvoorbeeld in locaties met veel fijnstof buiten. Deze zijn meestal uitgevoerd met een zogenaamd HEPA-filter. Een HEPA-filter haalt ongezonde deeltjes uit de lucht.
Koken is de grootste fijnstofbron in huis
Onderzoek van TNO -Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek- laat zien dat de belangrijkste bron van fijnstof in woningen wordt gevormd door koken. In onderstaande video’s leer je wat je kunt doen om de impact van koken in huis op de gezondheid zo klein mogelijk te houden.
Tip: Pannen met een anti-aanbaklaag en een voldoende dikke bodem geven minder fijnstof af.
Deel dit met je vrienden
Gerelateerde berichten
Kook jouw ei fijnstofvrij
Afgelopen jaar aten we gemiddeld 185 eieren per persoon. Het is dan ook een gezonde bron van eiwitten die vele variaties kent. Maar wist je…
Waaraan voldoet een goede afzuigkap?
Hoewel we de geur van versgebakken appeltaart het liefst overal in huis ruiken, moet je voorkomen dat juist de onaangename geur van bijvoorbeeld een aangebakken…
Heerlijk koken ongezonder dan je denkt?
Gezond eten begint natuurlijk met zoveel mogelijk verse producten die ook nog eens vers bereid worden. Toch is het zo dat de bereiding van een…
Hoe bewust gezond kook jij?
Gezond koken wordt vaak gekoppeld aan het bereiden van een gezonde maaltijd. Maar hoe deze maaltijd tot stand komt is nét zo belangrijk. Kook je bijvoorbeeld met…