Gezond koken wordt vaak gekoppeld aan het bereiden van een gezonde maaltijd. Maar hoe deze maaltijd tot stand komt is nét zo belangrijk. Kook je bijvoorbeeld met stekker, bak en braad je op de achterste pitten en zet je de kookafzuiging aan? Allemaal factoren die bijdragen aan jouw gezondheid.

Gasloos koken
- Goed voor de gezondheid van jou en het gezin
- Goed voor het milieu: stroom wordt steeds duurzamer
- Veiliger: geen vuur waarmee je kookt
- Hygiënisch: een inductieplaat houd je eenvoudiger schoon
Gassen die je liever niet wilt inademen:
Fijnstof bestaat uit deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer. Hoe kleiner het deeltje, hoe gevaarlijker het kan zijn voor de gezondheid. Vooral deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer, kunnen bij inademing diep in de luchtwegen en longen terechtkomen en hart-, vaat- en longaandoeningen veroorzaken. Jonge kinderen, ouderen en mensen met luchtwegproblemen zijn daar het gevoeligst voor.
Deze deeltjes zijn afkomstig van bijvoorbeeld auto’s, vliegtuigen, houtkachels, veebedrijven en de industrie. Maar jijzelf kan ook fijnstof produceren. Onderzoek van TNO laat zien dat de belangrijkste bron van fijnstof in woningen wordt gevormd door koken.
Tip: Zorg in de keuken voor een sterke afzuigkap met minimaal een zuigcapaciteit van 300 m³ per uur en dat de afzuigkap tot over de voorste pannen op het fornuis reikt. Kook anders zoveel mogelijk op de achterste pitten.
Tip: Pannen met een anti-aanbaklaag en een voldoende dikke bodem geven minder fijnstof af.
Juist kookafzuiging
- Een afzuigkap met een motor en afvoer direct door de gevel.
- Door afvoer van een motorloze afzuigkap aan te sluiten op afvoerventiel van het ventilatiesysteem met voldoende capaciteit.
Heb jij in huis een recirculatie afzuigkap? Kook dan niet met gas!
De naam ‘recirculatie afzuigkap’ zegt het eigenlijk al: de lucht circuleert. De kap zuigt de lucht op, filtert het, en blaast het terug de keuken in. Hierdoor bestrijdt het een deel van de kookgeuren, maar in de meeste gevallen slechts een beperkt deel van het fijnstof. TNO raadt aan om voor de gezondheid van jouw leefomgeving niet met dit type kap op gas te koken. Lees hier meer over goede kookafzuiging.
Bij het koken op gas komen verbrandingsgassen vrij zoals ultrafijnstof en stikstofdioxide. Deze gassen blijven dus in de ruimte hangen. Wetenschappelijk is aangetoond dat in woningen waar op gas wordt gekookt, kinderen 20% meer risico op longklachten lopen. Elektrisch koken, waaronder inductie, heeft dus de voorkeur.
Bak en braad jij al op de achterste pitten?
We weten inmiddels dat elektrisch koken gezonder is dan koken op gas. Elektrisch koken voorkomt het vrijkomen van schadelijke rookgassen, maar niet het vrijkomen van fijnstof tijdens het bakken en braden.
Door de achterste pitten te gebruiken tijdens het braden van vlees en het wokken van groente, zorg je dat de afzuigkap het beste zijn werk kan doen. Dit vermindert het risico op mogelijke gezondheidsklachten. Op de voorste pitten kun je als je elektrisch kookt wel pasta en groente koken, hierbij komt geen fijnstof vrij. Plaats je airfryer of friteuse bij voorkeur ook achteraan onder de afzuigkap.

Handige kooktips:
- Gebruik olie in plaats van boter, vooral roomboter zorgt voor veel fijnstof.
- Extra vierge olijfolie is alleen geschikt voor salades, dus bak hier niet in.
- Gebruik een pan met een dikke bodem of anti-aanbaklaag zodat de warmte goed verdeeld wordt.
- Extra belangrijk: laat je eten niet aanbranden. Niet goed voor je maag en niet goed voor de fijnstofconcentratie.
- Gebruik de achterste pitten tijdens het braden van vlees en het wokken van groente.
- Plaats je airfryer, friteuse bij voorkeur ook achteraan onder de afzuigkap.
Deel dit met je vrienden
Gerelateerde berichten
Kook jouw ei fijnstofvrij
Afgelopen jaar aten we gemiddeld 185 eieren per persoon. Het is dan ook een gezonde bron van eiwitten die vele variaties kent. Maar wist je…
Waaraan voldoet een goede afzuigkap?
Hoewel we de geur van versgebakken appeltaart het liefst overal in huis ruiken, moet je voorkomen dat juist de onaangename geur van bijvoorbeeld een aangebakken…
Heerlijk koken ongezonder dan je denkt?
Gezond eten begint natuurlijk met zoveel mogelijk verse producten die ook nog eens vers bereid worden. Toch is het zo dat de bereiding van een…
Hoe bewust gezond kook jij?
Gezond koken wordt vaak gekoppeld aan het bereiden van een gezonde maaltijd. Maar hoe deze maaltijd tot stand komt is nét zo belangrijk. Kook je bijvoorbeeld met…