
De installatie
Er zijn twee soorten balansventilatie:
Centraal ventilatiesysteem: de buitenlucht wordt aangezogen via ventielen. Deze staan op het dak of zijn in de muur verwerkt. Ook bij balansventilatie komt de verse lucht binnen in de droge ruimtes zoals woon- en slaapkamers. De gebruikte binnenlucht verdwijnt via ventielen in de ‘natte’ ruimtes, zoals de badkamer, keuken of het toilet.
Decentraal ventilatiesysteem: de buitenlucht wordt rechtstreeks via de gevel aangezogen en wordt, na filtering en het voorverwarmen via de warmtewisselaar, toegevoerd in de ruimte. Gebruikte binnenlucht wordt via dezelfde ventilatie-unit afgezogen, gefilterd en afgevoerd naar buiten. De ‘natte ruimtes’ (keuken, badkamer, toilet) worden mechanisch afgevoerd door middel van een of meerdere afzuigventilatoren.
Wat kan jij zelf doen?
Let op het op tijd schoon maken en vervangen van de filters. Door vervuilde en volle filters moet de installatie harder werken en hierdoor kan er (meer) geluid geproduceerd worden. Belangrijker nog: vervuilde filters zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit in de woning. In een stedelijke omgeving wordt dit ook nog eens versterkt. Vervang de filters daarom minimaal elk jaar.
De meeste ventilatie-units zijn uitgerust met een waarschuwingsfunctie die aangeeft wanneer de filters vervangen moeten worden. Voor de juiste, passende filters voor de ventilatie-unit neem je contact op met een erkende installateur. De professionele installateur is bekend met onderhoud van de verschillende merken en weet ook precies welke filters je nodig hebt om vervuilde oude filters te vervangen.
Hoe werkt het?
Zorg dat je weet hoe jouw balansventilatie werkt en hoe je het moet bedienen. Zo profiteer je van een juiste werking van het balansventilatiesysteem. Zet het systeem op de hoogste stand bij bijvoorbeeld koken, het drogen van de was, douchen, klussen in huis en wanneer er extra veel mensen in huis zijn. Zet balansventilatie nooit uit, behalve bij onderhoud of calamiteiten. Zo is de luchtkwaliteit in de woning altijd optimaal en verzekerd het van een vitale en comfortabele woonklimaat.
Markeer de schakelaar op de groepenkast die de balansventilatie bedient. Schakel hiermee het ventilatiesysteem uit als de overheid bij calamiteiten adviseert deuren en ramen te sluiten.
Tip: Reinig en/of vervang de ventilatiefilters regelmatig. Doe dit bij voorkeur ná de winter (maart) en na het pollenseizoen (september).
Warmteterugwinning

Altijd voldoende verse lucht
Besparen op energiekosten

Deel dit met je vrienden
Gerelateerde berichten
Zorg voor verse lucht in je woonkamer
Je woonkamer is een belangrijke plek in je huis. Je brengt er veel tijd in door. En zeker nu vanwege het coronavirus. Waar je eerst…
Een gezonde nachtrust? Ventileer je slaapkamer
Net als in de rest van je huis is ventileren in je slaapkamer belangrijk. Je brengt er gemiddeld maar liefst een derde van je tijd…
Ventileren voor een gezonde kinderkamer
Een gezonde kinderkamer is een geventileerde kinderkamer. Het klinkt heel makkelijk, maar je moet het wel doen. De meeste huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd. Dat…
Alles over balansventilatie
Balansventilatie is een automatische ventilatie. De aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht wordt geregeld door twee mechanische ventilatoren. Roosters in muren…